Tykkään tosi paljon historiasta ja historialliset henkilöt ja heidän elämänkohtalonsa kiinnostavat minua, mutta jotenkin kierrän aina kaukaa kirjastojen historialliset hyllyt, jotka pursuilevat toinen toisiaan paksumpia ja kuivempia historiikkeja ja elämäkertoja. Onneksi kerran maltoin tutkailla hyllyä hieman pidempään, sillä mukaani tarttui todellinen helmi, Caius Kajannin Kiehtovia naiskohtaloita Suomen historiasta. Opus sisältää reilu parikymmentä elämäkertaa muinoin eläneistä naisista. Mukana ovat muun muassa Kaarina Maununtytär, Katariina Jagellonica, Minna Canth, Edith Södergran, Helene Schjerfbeck sekä Fredrika Runeberg. Lisäksi joukossa on myös tuntemattomampia henkilöitä, kuten runonlaulaja Larin Paraske, Arvid Järnefeltin äiti Elisabeth Järnefelt sekä näyttelijätär Siri von Essen, joka tosin on paremmin tunnettu avioliitostaan kirjailija August Strindbergin kanssa.

Kirjan hyvä puoli on se, että kirjoitukset ovat sopivan lyhyitä, vain muutaman sivun mittaisia tiivistelmiä, joihin jaksaa hyvin perehtyä. Muutama henkilö jäi tosin kiinnostamaan enemmän, joten voihan olla, että tulen vielä kahlanneeksi jonkun kunnon elämäkerran. Erityisesti pidin Edith Södergranin elämäkerrasta, joka tosin oli täynnä epäoikeudenmukaisuuksia. Södergran ei tullut eläessään arvostetuksi runoilijana. Yleensä aina nostetaan esille August Ahlqvistin kritiikki Kiven Seitsemästä veljeksestä, mutta ei Södergrankaan helpolla päässyt, jos ajatellaan, että kritiikin kohteena oli nuori, vasta parikymppinen koulutyttö, joka kaiken kukkaraksi oli vakavasti sairaana. Se tuntuu jotenkin epäoikeudenmukaiselta. Toinen kiinnostava henkilö oli Alma Söderhjelm, tiedenainen, josta tuli ensimmäinen professoriksi valittu nainen Suomessa sekä Pohjoismaiden ensimmäinen dosenttiviran saanut nainen, ja joka omisti huomattavan osan elämästään ja urastaan Ranskan historialle.

Todella mielenkiintoinen kirja, joka kiinnostaa varmasti monia historiasta kiinnostuneita. Nyt minulla on lainassa Kajannin toinen samanlainen kirja, Koskettavia naiskohtaloita Suomen historiasta, jonka aion kahlata tämän kesän aikana.