Maitotyttö on Enni Mustosen esikoisromaani vuodelta 1984. Jotenkin sen, että tämä on esikoisromaani, huomaa heti. Vaikka tässä kirjassa pyöritään samoissa maalaisympyröissä kuin muissakin Mustosen kirjoissa, niin kuitenkin tämän kirjan tyyli poikkeaa myöhemmistä kirjoista. Ääh, en osaa selittää tämän tarkemmin, mistä ero johtuu. Lukekaa itse:)

Kirjan Maitotyttö on Huhtilan Liisa, Oikea ylioppilastyttö, siivoojaäidin Ainoa toivo ja Ykän Liisa-pieni. Ykä kuitenkin ottaa ja lähtee paremman morsmaikun perään ja ylioppilaasta tulee työtön yo-merkonomi. Työttömyys, huonon rahatilanne ja Elvi-tädin pilkka saavat Liisan sisuuntumaan, ja kaupunkilaistytön hakemaan lomittajan paikkaa Takamaan lomarenkaasta. Liisa pääsee asumaan suureen Takalan taloon, jossa herttaisen vanhanemännän ja tämän vanhanpojan luo. Takalassa asuessaan Liisa oppii paljon karjanhoidosta, traktorinajosta, maatilan hoidosta sekä tutustuu moniin mukaviin Takamaan ihmisiin. Liisaa kuitenkin kaivertaa naapurin sikatilan pelottavan agronomi-rouvan halveksuva asenne sekä vanhapoikaisännän yrmeä asenne maitotyttöä kohtaan. Olisiko kuitenkin niin, että rakkaudesta se hevonenkin potkii?

Hyvä kirja, vaikka sitähän tuskin on tarpeen mainita, kun Mustosesta on kyse. Tästä kirjasta sai kunnolla tietoa maalaiselämästä ja lehmienhoidosta. Vaikka lehmienhoito on varmasti parissakymmenessä vuodessa muuttunut niin kyllä tästä kirjasta saa hyvän käsityksen siitä, että maaseudulla ei elämä todellakaan ole helppoa!