Olen kytännyt tätä Nojoud Alin ja Delphine Minouin tänä syksynä ilmestynyttä kirjaa Nojoud: 10 vuotta, eronnut koko syksyn kirjastosta, mutta nyt vasta tärppäsi. En kyllä yhtään ihmettele kirjan suosiota, sillä aihe on hyvin puhutteleva ja kiinnostava.

Nojoud on ihan tavallinen 10-vuotias tyttö pienestä jemeniläisestä kylästä. Nojoud pitää koulunkäynnistä ja leikkimisestä sisariensa ja veljiensä kanssa. Eräänä päivänä Nojoudin maailma murtuu, kun hänen isänsä naittaa pienen tytön tätä kolme kertaa vanhemmalle miehelle. Miehen talossa Nojoud joutuu kestämään kovaa työtä sekä miehensä väkivaltaa. Eräänä päivänä leivänhakumatkalla Nojoud sisuuntuu ja matkustaa oikeustalolle vaatimaan avioeroa.

Kirja on tositarina tytöstä, joka uskalsi uhmata maansa vanhanaikaisia perinteitä pyytämällä avioeroa- ja saamalla sen! Tapaus on ensimmäinen maassa, jossa yli puolet tytöistä naitetaan ennen kahdeksantoista vuoden ikää. Nojoudin uroteko on ollut laajalti esillä kansainvälisessä lehdistössä ja hänen tarinansa on koskettanut monia. Nojoud haluaa ottaa ennenaikaisen avioliiton vaarat puheeksi ja rohkaista muita ikäisiä tyttöjä varomaan, etteivät nämä joudu samaan ahdinkoon.

Kirja oli todella vaikuttava lukukokemus. Koskettavuutta toi vielä se, että kirja oli kirjoitettu aika “lapsellisesti”, siis lapsen näkökulmasta. Kirjaa lukiessa tuli kuitenkin vähän huijattu olo, sillä olisin halunnut tietää enemmän avioeroprosessin vaiheista. Nyt avioliittoa ja eroprosessi kuitattiin aika lyhyesti. Sen sijaan keskityttiin kuvailemaan Nojoudin elämää perheensä kanssa sekä lehdistön kiinnostusta tytöstä. Nekin ovat tietysti tärkeitä asioita, mutta jotenkin kirja jäi minusta vähän tyngäksi. Olisi kiva tietää, miten Nojoud nykyisin jakselee, ja onko hänen tarinallaan ollut vaikutuksia siihen, että lapsiavioliitot kiellettäisiin. Toivon kuitenkin kaikesta sydämmestäni, että pikkuinen tyttö saisi elää lapsuuttaan vielä mahdollisimman pitkään