Osaatko kuvitella, miltä tuntuisi opetella lukemaan aapisesta, jossa ei ole ainuttakaan kuvaa? Tiedätkö, kenelle Suomen leijona on sukua, miten toimivat ensimmäiset kamerat tai kuka on suunnitellut Pikku Kakkosen tunnuksen? Entä mitäpä mahtaa entisaikojen kuvamaakari ajatella 2000-luvun verkkotaiteesta? Suomalaistyttöjen ja -poikien matkassa esitellään kuva- ja rakennustaiteen merkkipaaluja aina Astuvansalmen kalliomaalauksista aikamme verkkoteoksiin.

 

Suomen lasten taidehistoria jatkaa samoilla linjoilla Suomen lasten historian kanssa. Jussi Kaakisen, Juha Kuisman ja Kirsti Mannisen yhteistyössä syntyneen kirjan avulla syvennytään Suomen taiteen historiaan tarinoiden sekä tiukkojen faktojen avulla. Kirjassa kerrotaan muun muassa torpparin Marista, joka joutui malliksi Nils Schillmarkin maalaukseen Mansikkatyttö sekä Erikistä, Engelin hanslankarista. Tarinoita ja faktoja selventävät kuvat taideteoksista, joita on yli sadalta suomalaistaiteilijalta. Mukana on arkkitehtuurin, teollisen muotoilun ja animaation huippuja. Kuvat tosin saisivat olla vähän isompia, että niistä saisi kunnolla selvää.

 

Mielenkiintoinen tietokirja, joka sopii mainiosti myös aikuisen lukijan käsiin. Kyllä näillä faktoilla voi taas päteä lasten edessä:) Tuleva äikän ope esittää tekijöille vienon pyynnön Suomen lasten kirjallisuushistoriasta, sille olisi varmasti käyttöä.