Kaiken se kestää jälkeen oli pakko lukea Uma Karman toinen, viime syksynä ilmestynyt kirja Mistä tunnet sä ystävän. Uumoilin jo etukäteen, ettei tämä kirja ole yhtään niin hyvä kuin Kaiken se kestää, koska samalle tasolle on vaikea yltää:) Ja toiseksi Mistä tunnet sä ystävän on niin selkeästi lastenkirja, etten uskonut sen antavan mulle yhtään mitään.

Kotimaisen nuortenkirjasarjan ensimmäisessä osassa pian 13 vuotta täyttävä Tatu ja hänen paras ystävänsä Severi viettävät leppoisia lomapäiviä kesäisessä Kotkassa. Aika kuluu saaristossa ja lähiön tutuilla kulmilla. Poikien päätä ei aina järki pakota ja he saavat naapureiden hermot kireiksi toinen toistaan hullummilla kolttosilla. Myös vihamiehet Häkkinen, Karate kid sekä Musta surma kantavat kaksikolle kaunaa.
Välimatka lapsuudesta aikuisuuteen kutistuu pikkuhiljaa, ja syksyllä alkava yläaste kummittelee jo Tatun mielessä. Päällepäin huolettomalla Severilläkin on omat murheensa. Lapsuuden viimeinen kesä on täynnä pieniä ja suuria muutoksia. Myös poikien pitkä ystävyys punnitaan, kun pakkaa saapuu sekoittamaan ihana Aamu Airaksinen.

Tällä kertaa ennakko-oletukset osuivat ihan nappiin, sillä varhaismurkkujen ja ADHD-tapausten toilailuilla ei ollut mulle mitään annettavaa. Pidän kuitenkin Uma Karman kirjoitustyylistä ja siitä, että hän osaa kertoa nuorten elämästä harvinaisen aidosti. Ex-kotkalaisena oli myös kiva lukea tuttuihin maisemiin sijoittuva kirja ja fiilistellä tutuissa paikoissa.

Epäilenpä, että Tatuun ja Severiin tulee kaikesta huolimatta vielä tutustuttua, jos/kun sarja saa jatkoa…