Työkiireiden vuoksi blogin päivittäminen on viime aikoina ikävä kyllä jäänyt… Täällä pohjantähden alla toisen ja kolmannen osan luin kyllä jo aika päiviä sitten, mutta en ole saanut kirjoitettua niistä riviäkään. Nyt aikaa säästääkseni kirjoitan molemmista kirjoista tähän samaan postaukseen.

Pohjantähden toinen osa jatkaa Koskelan perheen ja Pentinkulmalaisten elämää siitä, mihin ensimmäinen osa jäi. Maailmalla valmistaudutaan toiseen maailmansotaan ja sen vaikutukset ulottuvat myös Pentinkulmalle. Akseli ja Elina menivät ensimmäisen osa lopussa naimisiin, joten Koskelaan syntyy myös uusia ihmisiä. Kirjan loppua kohti mentäessä käynnistyy myös poliittinen liikehdintä torpparikysymyksen ja itsenäisyyspyrkimysten vuoksi. Kun kirjan lopussa poliittinen liikehdintä kärjistyy sisällissodaksi, joutuvat Pentinkulman ihmiset valitsemaan puolensa. Tapahtumat koskettavat syvästi myös Koskelan perhettä.

Toinen osa oli hyvä, joskin huonompi kuin ensimmäinen. Huonommaksi kirjan teki se, että tässä kirjassa oli paljon politiikkaa ja varsinkin tuota sisällissota-asiaa, joka ei kovinkaan suuresti innostanut. Sodasta johtuen kirjan loppu oli aika surullinen. Pisteet täytyy kuitenkin antaa siitä, miten totuudenmukaisesti Linna on tapahtumia kuvannut.

Kolmannen osan tapahtumat taas sijoittuvat vuosiin sisällissodan jäljestä 1950-luvulle. Tapahtumat ovat jättäneet jälkensä Pentinkulman ihmisten arkeen eikä elämä Koskelassa, ja varsinkaan Akselilla, ole helppoa. Pentinkulmalle virtaa myös uusia aatteita, kuten Lotta- ja suojeluskuntatoimintaa sekä innostusta suur-Suomesta ja Lapuan liikkeestä. Hetken aikaa ihmisillä menee hyvin, mutta pian edessä ovat raskaat sotavuodet, jolloin ihmiset saavat taas pelätä rakkainpiensa puolesta.

Tästä viimeisestä osasta pidin ehkä kaikista eniten, sillä tässä kirjassa kerrottiin monista lähihistoriallisista tapahtumista. Kaiken kaikkiaan tämä sarja oli mielenkiintoinen katsaus Suomen historiaan nimenomaan tavallisen torppariperheen elämän kautta.

Nämä kirjat kannattaisi jokaisen lukea kerran elämässään!