En osaa sanoa tykkäänkö enemmän Enni Mustosen Koskivuori- vai Järjen ja tunteen tarinoita -sarjasta. Olin jo melkein vastaamassa, että Järjen ja tunteen, kunnes monen vuoden tauon jälkeen luin Koskivuori-sarjan ekan kirjan Verenpisara ikkunalla ja olin ihan myyty. Sarjathan ovat sillä tavalla samanlaisia, että ne kertovat kahden eri yhteiskuntaluokan, rikkaiden ja köyhien, naisten elämästä. Koskivuori-sarjan tapahtumat tosin alkavat vasta sisällissodan ajoista, kun Järjen ja tunteen tarinat päättyvät noihin aikoihin. Mutta historiasta siis puhutaan kummassakin.  

Kirjan tapahtumat alkavat helteisestä kesästä 1917, kun nuori Saara Kavenius saapuu opettajattareksi pieneen kansakouluun Koskivuorelle. Saara muuttaa asumaan kartanoon, missä on sisäkkönä uhmakas Vappu, torpan tyttö. Erilaisista taustoista huolimatta samanikäiset naiset ehtivät melkein jo ystävystyä, kunnes sisällissota muuttaa kaiken ja Vappu ja Saara huomaavat taistelevansa eri leireissä. Mutta ystävyys ja rakkaus muuttaa tietysti kaiken.

Enni Mustonen osaa kyllä kirjoittaa historiaa viihdyttävästi, mutta silti todenmukaisesti. Tai en tiedä, kuinka todenmukaista on tässä kirjassa kuvattu kartanon väen ja heidän torppareidensa välinen ystävyys, mutta historiallisia faktoja tässä kirjassa käsitellään aika paljon. Se vain kiinnitti huomiota, että sotakohtauksissa ja yleensäkin juonessa on aika paljon yhtäläisyyksiä Sidotut-romaaniin sekä tv-sarjaan Hovimäki, jonka yhtenä käsikirjoittajana Mustonen (siis Kirsti Manninen). Tiedä sitten, kuka ottaa mallia mistäkin.

Muuten Verenpisara ikkunalla on loistava avaus mahtavalle sarjalle.