Kesälukemiseksi kaivoin taas kirjahyllystäni suosikkini Enni Mustosen kirjan. Tällä kertaa vuorossa oli koulumaailmaan sijoittuva Tunteiden lukukausi. Sen päähenkilö Elina Salovaara, opettajaperheen keskimmäinen tytär, haistelee ensin kuuden laudaturin ylioppilastodistuksen turvin maailman tuulia Englannissa, kunnes välivuoden jälkeen palaa kotiin ja lukee itsensä opettajaksi. Neljä vuotta ala-asteen opettajana vantaalaisessa mammuttikoulussa hyydyttää Elinan, kuten myös asuminen isän ja äidin nurkissa sekä salasuhde koulun varattuun rehtoriin.

Kaiken muuttaa kuitenkin loma sisaren talonvahtina Saimaan rannalla syrjäisessä kylässä, jossa Elinaa huomaa löytäneensä elämästä jotain ainutlaatuista. Sisarensa Hannan patistuksesta Elina hakee opettajanpaikkaa pienestä kaksiopettajaisesta kyläkoulusta. Aluksi kaikki sujuu vallan hienosti: Elinalla on vihdoinkin oma koti, lapset ovat vielä avoimesti lapsia ja kyläläiset ystävällisiä. Johtajaopettaja suhtautuu Elinaan kuitenkin oudon vihamielisesti. Päänvaivaa tuottaa myös komea koulutoimenjohtaja, joka suhtautuu Elinaan suojelevasti sekä saaressa asuva oman tiensä kulkija ja erakkona viihtyvä Puukko-Tuomas.

Kaikki Enni Mustosen kirjat ovat olleet ihania, mutta Tunteiden lukukausi kuuluu kyllä Mustosen top kolmoseen. Pidin erityisesti siitä, että Elinassa on aivan uudenlaista särmää verrattuna hänen muihin päähenkilöhin. Ehkä särmän tekee Elinan suhde varattuun työtoveriinsa tai hänen erilaiset valintansa miestern kanssa. Pidin myös todella paljon koulumaailmaan sijoittuvasta (idyllisestä) kuvauksesta.

Kesäkirja parhaimmillaan!