Ammatillisesta kiinnostuksesta luin Peter Langmanin kirjan Kouluampujat - miksi nuori tappaa?.

Koulusurmat on kansainvälinen ilmiö, jota ei voi enää pitää yksittäistapauksina. Monilla kouluampujilla on yhteisiä persoonallisuuden piirteitä, mutta he kaikki eivät ole koulukiusattuja tai sadistisia narsisteja - eivätkä kaikki kiusatut ja poikkeavat suunnittele joukkomurhaa.Yli kaksikymmentä vuotta terapeuttina toiminut ja koulusurmatapauksiin perehtynyt tohtori Peter Langman profiloi kymmenen kouluampujaa. Hän löytää kolme erilaista koulusurmaajan tyyppiä: psykopaattiset kouluampujat, psykoottiset kouluampujat ja  traumatisoidut kouluampujat. Kouluampujat antaa ohjeet potentiaalisen koulusurmaajan tunnistamiseksi ja vaaratilanteiden ennaltaehkäisemiseksi - vanhemmille, kasvattajille, opettajille, koulutovereille.

Aluksi suhtauduin kirjaan vähän epäillen. Luulin, että tässä nyt mässäillään koulusurmaajien kauheilla lapsuuskokemuksilla ja että heitä yritettään niiden kautta ymmärtää. Kirja on kuitenkin todella pätevä ja asiantunteva teos, joka esittelee ammuskelujen syitä. Mitään tiettyä kouluampujatyyppiä kirja ei kuvaa, mutta antaa kuitenkin tietoja millainen voi olla mahdollinen kouluampuja. Päällimmäisenä mieleen jäi kirjassa moneen kertaan alleviivattu tieto siitä, että vaikka monilla kouluampujilla on takanaan rankkaakin koulukiusaamista, koulukiusaaminen yksistään ei tee kenestäkään kouluampujaa eikä kiusaamisen kosto ole ainoa motiivi ammuskeluissa.

Kirja lukiessa eniten järkytti se, miten suurta vihaa niin nuoret ihmiset kokivat, joten en suosittele kirjaa kovinkaan herkkänahkaisille. Mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen kirja.