Laila Hietamiehen Mäeltä näkyy toinen mäki avaa Kannas -sarjan, joka kertoo kuvitteellisen Suontaan kylän elämästä Karjalan kannaksella 1920-luvulta 1940-luvulle. Suontaassa on vain muutama talo ja koulu, mutta kylän asukkailla on hyvät välit keskenään ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Siltä ainakin päälle päin näyttää. Pian kuitenkin selviää, että yhdellä sun toisella on salattavaa, josta kyläläiset juoruilevat selän takana.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat kesään 1925, jolloin Kivojainmäen perhe muuttaa Suontakaan. Perheen esikoinen, 11-vuotias Helmi Elisa on reipas ja iloinen tyttö, joka ystävystyy pian Ala Heikkiläisen Martan kanssa. Yhdessä tytöt viilettävät pitkin peltoja ja mäkiä ja saavat pian tietää kylän ja kyläläisten asioista monta sellaista seikkaa, joita eivät itse ymmärrä. Kesän aikana Suontaan asukkaita kuohuttaa mm. Suontaan leskiminiä Emmi, jonka ratkaisut kuohuttavat kylää. Mikä taas vaivaa Heikkiläisen Kaarloa, joka tuskin suo katsettakaan nuorikolleen ja pienelle pojalleen. Kaiken tämän näkee Hiidenmäen laelta myös vanha Juosukko, joka leppeästi seurailee kylän elämää ja haastaa niistä vaimonsa Akviliinan kanssa, joka ei jätä pienintäkään tilaisuutta käyttämättä, jos voi urkkia naapureidern asioita. Käen ensikukunnasta on kuitenkin pitkä matka syksyn viileneviin iltoihin, joten kaikkea ehtii tapahtua.

Pitkän tauon jälkeen tartuin tähän Hietamiehen kirjaan, ja hyvillä mielin voin suositella tätä muillekin. Kirja kertoo tavallisten ihmisten arjesta ja juhlasta, iloista ja suruista, työstä ja huvista sekä syntymästä ja kuolemasta ja on kaikessa tavallisuudessaan siksi niin hauskaa luettavaa. Taustalla Hietamies kuvailee hienosti Kannaksen vehreää luontoa ja maisemia.