“Haluatko sinä olla voitollinen bisnes?”  “Eikö muka raha kiinnosta? Hei kuule, kaikkia kiinnostaa raha”. Jos kirjan kannessa on tällaiset tekstit, niin varmasti alkaa kiinnostaa. Ainakin minua. Pauliina Suden romaani Pyramidi on yllätyksellinen tarina verkostomarkkinoinnin maailmasta. Kirjassa on tavallaan kaksi eri päähenkilöä, joiden maailmat kirjan myötä kohtaavat.

Sini on kaupan kassa eikä mitenkään kovin innostunut työstään. Päivästä toiseen tympeitä asiakkaita ja esimies, joka kyttä aina ja kaikkialla. Palkka sentään on säännöllinen, joskaan ei mikään suuren suuri. Eräänä päivänä Sinin vanha luokkakaveri piipahtaa kahville kertomaan suuuuresta mahdollisuudesta, jonka avulla voit rikastua tienaamalla kuukaudessa sen, mitä vuodessa olisit tienannut, ja vieläpä hyvin vähällä vaivalla. Ei tarvitse kuin kahvitella sukulaisten ja tuttujen kanssa ja kaupata heille laadukkaita tuotteita. Niin helppoa se rikastuminen on. Ensin Sini on vastahakoinen ja epäilevä, mutta yrityksen hyvin palkatut pomot osaavat hoidella homman kotiin tehokkaasti, ja pian Sini huomaa joutuneensa myrskyn keskelle, josta ei noin vain voi päästä pois. Toinen päähenkilö, nimettömäksi jäävä mies, puolestaan yrittää kaikin keinoin tuoda esille verkostomarkkinoinnin ja pyramidihuijausten huonot ja rikolliset puolet, ja on valmis laittamaan itsensä likoon täysillä, jotta huijaus paljastuisi.

Kirja oli tosi mielenkiintoinen ja todentuntuinen teos. Kirjailija oli selvästi tehnyt paljon taustatyötä kirjoittaessaan tätä kirjaa, sen verran laaja lähdeluettelo kirjan lopussa oli. Tarina oli myös tosi koukuttava ja ahmaisin sen muutamassa päivässä. Voin sanoa, että tämän kirjan jälkeen en edelleenkään lyödä mitään hyviä puolia verkostomarkkinoinnista ja kriittisyyteni sitä kohtaan vain kasvoi. Ehkä se olikin kirjailijan tarkoitus?