Kaikki muut ovat jo ehtineet raportoida kirjamessufiiliksiään ennen mua, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Viikonlopun kirjamessut olivat minulle ensimmäiset laatuaan, sillä koska asun täällä periferiassa, ei monen sadan kilometrin päähän jaksa lähteä, vaikka kirjojen eteen teenkin lähes mitä tahansa. Tänä vuonna messuille lähtemiseen liittyi sellainen houkutus, että lauantaina siellä pidettiin avaimen järjestämä kirjabloggaritapaaminen. Oli hauska tavata muita bloggareita ja, utelias kun olen, oli kiva nähdä kasvoja blogien takaa. Harmi vain, että pari tuntia oli niin lyhyt aika, ettei suurimman osan kanssa ehtinyt jutella henkilökohtaisesti. Noh, seuraavaa tapaamista odotellessa:) Tapaamisessa kuultiin paitsi kustannus- ja kirjamaailmasta yleensä, myös Anu Silfverbergin ja Elina Hirvosen mietteitä kirjoittamisesta ja siitä, voiko sitä oppia. En ole lukenut Hirvosen kehuttua Kauimpana kuolemasta -kirjaa, koska olen pitänyt sitä jotenkin vaikeaselkoisena, mutta Hirvosen esittelyn jälkeen innostuin siitä kovasti. Minusta on hienoa, että Avain on ottanut kirjabloggaajat niin tosissaan. Muut kustantajat eivät ole oikein noteeranneet bloggaajia (ovatkohan edes tietoisia kirjablogeista), tai se käsitys mulla ainakin on. Toivottavasti tähän olisi parannusta luvassa.

Lauantaina ennen tapaamista tuli siis kierreltyä itse messualueella. Lauantai oli vähän huono päivä ruuhkien takia, sillä mihinkään ei oikein viitsinyt pysähtyä kuuntelemaan esityksiä ja kirjanmyyntipisteillä oli välillä hillittömät jonot. Niin ja sen pöydän äärellä, missä Peter Franzen signeerasi kirjoja, oli niin kamala väentungos että meinasin saada paniikkikohtauksen. Itse en ostanut Franzenin kirjaa, mutta koska eräällä tädillä oli sylissään neljä kirjaa, ajattelin että on pakko luopua negatiivisesta asenteesta ja lukaista kirja jossain vaiheessa.

Ihan tyhjin käsin en messuilta päässyt lähtemään, mutta yllättävän vähän kirjoja löytyi. En haksahtanut kuin yhteen "3 pokkaria kympillä" -tarjoukseen. Ne ovat petollisia, sillä yleensä pokkareita tulee kahmittua, vaikkei sieltä löytyisi kuin yksi hyvä. Mutta tässä ostokset:

Torey Haydenin kirjoja ostin kaksi: Lapsi muiden joukossa ja Aavetyttö. Haydenin kirjoja en ole lukenut yhtään, vaikka mulla onkin niitä hyllyssä vaikka kuinka monta. Oletan kuitenkin, että kirjat ovat hyviä, sillä aihepiiri (erityislapset) on kiinnostava ja lisäksi kirjoja on kehuttu paljon. Carlos Ruiz Zafónin Enkelipelin ostin niin ikään siksi, että sitä on kehuttu paljon. Tuulen varjokin on tosin edelleen kesken, mutta kivahan tämäkin kirja on omistaa. Sitten kun inspis iskee voin lukea Enkelipelin kaikessa rauhassa. Neljäs kirja oli Miika Nousiaisen Maaninkavaara, jonka olen lukenut kylläkin jo aiemmin. Kirja on kuitenkin yksi suosikeistani, joten halusin sen myös omaan hyllyyni.

Summa summarum: hyvät messut oli, vaikka minua jäikin harmittamaan että missasin Leena Lehtolaisen haastattelun. Blogitapaaminen ja hyvät kirjalöydöt kumminkin lievittivät tuota harmitusta. Ensi vuonna uudestaan!