Hahaa! Kerrankin olin ajoissa liikkeellä ja sain napattua kirjaston joulupyödästä itselleni muutaman joulukirjan. Yleensä olen ollut ihan toivottoman myöhässä ja tepastellut kirjastoon hakemaan joulunalusviikolla näitä joulukirjoja, jotka sitten ovatkin jo lainassa kaikki. Paitsi tänä vuonna.

Kaisu Vuolion Suomalainen joulu esittelee pikkujoulujen, Lucianpäivän, joululahjavalvojaisten, joululaulujen ja -virsien, joulusaunan, ruokien, tiernapoikien, joulupukin, kuusen, lahjojenantamisen sekä monen muun jouluperinteen synnyn. Takakannen mukaan kirja on todellinen aarreaitta kaikille niille, jotka haluavat ymmärtää joulutapojemme unohduksiin jäännyttä taustaa.

No jaa, en tätä kyllä ihan aarreaitaksi sanoisi. Paljonhan tässä oli tietoa, mutta kyllä huomasi, että kirja on painettu jo vuonna 1981. Aika monet asiat olivat vanhentuneita. Eniten ärsytti se, että kirjassa viitattiin jatkuvasti kirjoittajan teettämään joulutapakyselyyn tyyliin ”joulutapakyselyyn vastanneen kymenlaaksolaisen mukaan heidän jouluperinteeseen…” Eiköhän tämän kirjan tarkoituksena ole enemmänkin kertoa jouluun liittyvistä perinteistä kuin esitellä jonkun tutkimuksen tuloksia. Plussaa kirjan kuvituksesta. Kirjassa oli ihania kuvia esim. Rudolf Koivulta.