Leena Lehtolaisen Maria Kallio -dekkari Veren vimma on muutaman vuoden takainen kirja, joka kertoo nuoren toimittajan surmasta. Annukka Hackmanilla oli tekeillä elämäkerta ralliautoilija Sasha Smedsistä, ja kirjasta piti tulla kansainvälinen menestys. Kuka siis ampui menestyvän tähtitoimittajan, joka löytyy märkäpuku yllään Kirkkonummen Humaljärven rannalta.

Maria on päässyt juuri toiselta äitiyslomaltaan töihin, kun tapaus tulee Marian jaoksen selvitettäväksi. Pikku hiljaa selviää, että monella olisi ollut syytä surmata Annukka, sillä hän oli häikäilemätön toimittaja, joka oli valmis myymään vaikka mummonsa lemmikkikoiran saadakseen haluamansa jutun. Annukan tiedonhankintatavat eivät myöskään aina kestä päivänvaloa. Jäljet johtavat Smedsien perheeseen, joista jokaisella olisi motiivi surmata Annukka. Vai onko surmaaja sittenkin Marian kollega Raato-Kervinen, jolla on muinoin ollut suhde Annukkaan.

Murhatutkimuksen keskellä Mariaa koetellaan myös yksityiselämässä: Henttaan omakotitalo on myyty ja Maria ja Antti ovat joutuneet muuttamaan ahtaaseen kerrostalokämppään, joka Antin työttömyyden ohella raastaa heidän suhdettaan. Lisäksi Maria on saanut alaisekseen kuvankauniin Ursulan, joka on tottunut saamaan haluamansa, myös keinoja kaihtamatta. Samalla joku vuotaa tutkimuksista salaista tietoa lehdistölle.

Maria Kallio -kirjoissa pidän erityisesti siitä, ettei Maria ole mikään täydellinen supernainen, jolla on aina tukka hyvin ja tyylikäs asustus, vaan hän on aivan tavallinen ihminen hampsottavine hiuksineen ja alemmuuskomplekseineen. Näissä kirjoissa kiinnostaa myös työn ja perhe-elämän sovittaminen sekä yleensä Marian perhe-elämä, jota tässä kirjassa kuvattiin kiitettävän paljon. Ehdottomasti yksi parhaista Maria Kallioista, muuta en voi sanoa.