Mitä mieltä olette miehestä, joka vie naisensa ekatreffeillä Paavo Nurmen hautajaisiin? Joka hankkii vaimolleen hääkimpun Lasse Virenin häistä ja vie vaimonsa lemmenlomalle Martti Vainion lomakouheroon? Miehestä, joka aina Helsingissä käydessään vie kukkia Paavo Nurmen patsaalle ja suunnittelee Nurmen ja Mannerheimin patsaiden paikkojen vaihtamista keskenään. Miehestä, joka luulee että jokaisen teinitytön haave ole saada isältä jättikokoinen maalaus juoksija Kaarlo Maaningasta? Tämä mies on Urheiluhullu isolla u:lla, eikö totta? Tällainen mies on Martti Huttunen, Miika Nousiaisen Maaninkavaaran päähenkilö.

Martti Huttuselle juokseminen on elämän ja kuoleman kysymys: tähän asti hän on keskittänyt kaikki toiveensa poikansa Jarkon menestymiseen. Martin maailma romahtaa, kun Jarkko katoaa laivalla matkalla kisoista kotiin. Kiskoakseen isänsä mustasta murheesta perheen teini-ikäinen tytär Heidi päättää ryhtyä juoksemaan. Vain sen verran, että isä pääsee taas jaloilleen... Treeni karkaa kuitenkin käsistä eikä Heidillä ole pian muuta elämää kuin juoksu. Ja jos ei juosta niin sitten katsotaan vanhoja kisoja videolta. Harjoittelu alkaa saada koomisempia piirteitä, ja pian Heidi käy koulua painoliivin kanssa. Vihdoin on Sirkka-äidinkin avattava lomakouhero-romantiikan sumentamat silmänsä ja nähtävä asian todellinen laita.

Alkuun suhtauduin tähän kirjaan vähän varauksella, sillä ajattelin tämän olevan niitä perinteisiä "isä elää oman unelmansa todeksi lastensa kautta" -tarinoita, joille multa ei tipu ollenkaan sympatioita. En olisi voinut olla enempää väärässä, sillä kaiken kohelluksensa ohessa Martti on kuitenkin jotenkin kamalan herttainen, jonka uskon kaikesta huolimatta vain tarkoittavan hyvää. Näin siitäkin huolimatta, että miehen valmennusmetodit menevät vähän yli.

Maaninkavaara on todella hyvä satiiri suomalaisen miehen urheiluhulluudesta ja meni kyllä mun suosikkikirjojen top kymppiin. Susa suosittelee lämpimästi!

PS. Kirja vilisi kaikenlaisia juoksutermejä ja etenkin juoksijoiden nimiä, joiden tunteminen kyllä auttoi saamaan tekstistä enemmän irti. Susahan ei tunnetusti ole mikään urheilija, mutta onneksi lähipiiriini kuuluu urheilua ja juoksijoita tunteva ihminen, joka ystävällisesti selvensi vaikeita kohtia. Nyt meikäläinenkin tietää, kuka on Kaarlo Maaninka...