Toivottavasti kaikki lukijat ovat löytäneet uuteen osoitteeseen

Olen ehkä jossain yhteydessä maininnut, että olen kiinnostunut Katri Valasta, joten Satu Koskimiehen viime syksynä kirjoittama Hurmion tyttäret oli minulle enemmän kuin mieluisaa luettavaa.

Hurmion tyttäret kertoo lumotuksi prinsessaksi kutsututun Elina Vaaran ja Kukkivan maan kirjoittaneen Katri Valan ystävyydestä, Tulenkantajien menestytyvuosista sekä naisten kasvamisesta kuuluisiksi runoilijoiksi. Ajallisesti kirja kertoo 1900-luvun alkupäivistä, jolloin kumpikin vasta haaveilee runoilijaksi tulemisesta, 20-30-luvun vaihteeseen keskittyen kuitenkin 20-luvun hurmion vuosiin. Romaani antaa kertojaääneen vuorotellen sekä Katrille että Kekelle, joksi Elina itseään kutsuu.

Runoista tulee näille erilaisista lähtökohdista ponnistaville nuorille naisille ystävyyden ja rakkauden viittamerkkejä. Mutta ilmassa on myös ammattikateutta, ja rakkaus myrskyää: tummasilmä Yrjö Jylhä lumoaa sekä Katrin että Elinan – joka sittemmin, nuoreen Mika Waltariin ihastuttuaan jättää kihlattunsa Lauri Viljasen. Kiehtova komistus Olavi Paavolainen johtaa hurmioituneita Tulenkantajia ja tähyää Eurooppaan. Shimmy soi, kieltolaista huolimatta laseissa läikähtelee madeira, kahviloissa kirjoitetaan 20-luvulla uuden tyylin vapaamittaisia runoja.

Kirjaa varten Koskimies on lukenut Katrin ja Keken sekä näiden ystävien huumaantuneita kirjeitä sekä muita dokumentteja. Tapahtumat ovat siis osin todellisia, mutta kirjoittaja on käyttänyt myös taiteellista vapauttaan luodessaan näille kahdelle naiselle oman maailman.

Tässä kirjassa viehätti eniten runollinen kieli. Sen takia varmaan vetkutinkin kirjan lukemista loppuun mahdollisimman pitkään. Vaikka kirjan lukemiseen ei vaaditakaan ennakkotietoa Tulenkantajista, uskon kirjan kuitenkin avautuvan paremmin niille, joilla ennakkotietoa on. Tämän kirjan luettuani taidan kaivella jostain esille Elina Vaaran elämäkerran, sillä haluan tietää millainen ihminen Vaara oikeasti oli.

Suosittelen kirjaa runotytöille ja kaikille, jotka nauttivat kauniista kielestä.