Enni Mustosen Brysselinkaalia sijoittuu nimensä mukaisesti sekä Brysselin europaratiisiin että Suomen maaseudulle. Kirjassa eletään aikoja, kun Suomessa vasta valmistaudutaan liittymään EU:hun ja väännetään kovasti liittymisen puolesta ja vastaan.

Haapasen Elina on vastavalmistunut maisteri. Hän kuuluu niihin onnekkaisiin, jotka pääsevät Brysseliin haistelemaan eurotuulia. Aluksi elämä suurkaupungissa on hohdokasta, mutta vähitellen kaupunki menettää loistoaan, ja työkin Finnfoodin toimistolla on pelkkää paperinmakuista raportointia ja tietojen keruuta. Epäonnistunut romanssi ja epämääräiset työkuviot saavat aikaan sen, että vuoden jälkeen Elina palaa sydän ja itsekunnioitus säröillä takaisin Suomeen.

Suomessa Elina on hetken tyhjän päällä ilman töitä ja asuntoa, kun eläminen kaksin äidin kanssa ja kaikkitietävän isosiskon neuvot eivät erityisemmin houkuta. Elina on päättäväinen ja fiksu nuori nainen, joka haluaa elämältään enemmän. Niinpä hän pakkaa paperinsa ja muuttaa kesäksi Heimo-enonsa ja Helmi-mummonsa luo Savikoskelle valmistelemaan lisensiaattityötään. Työstä ei tosin meinaa aluksi tulla mitään, kun Elina valjastetaan naapuriin kotipiiaksi. Maatalo ja etenkin sen kaksi pientä, äidin hylkäämää pikkupoikaa, saavat Elinan miettimään elämäänsä uudelleen. Voittaako suomalainen maaseutu Brysselin kansainväliset kuviot?  Elämä kutsuu Elinaa, mutta uskaltaako hän vastata elämän kutsuun?

Silloin, kun EU:sta päätettiin, olin ihan pieni lapsi, mutta todennäköisesti se on ollut juuri tällaista kuin Mustonen Brysselinkaalissa kuvaa. Kirja on myös hieno kuvaus suomalaisesta maaseudusta sekä suurkaupungista, ja erilaiset ihmiset on kuvattu aidosti ja asiantuntevasti. Ihana kesätarina!